Siris

by Leen Steyaert

Menopauzeconsulent

Eerste Vlaamse Menopauzeconsulent

De meeste vrouwen doorlopen de menopauze zonder veel ernstige verschijnselen. De menopauze is dan ook geen ziekte, maar een levensfase die elke vrouw rond 45-55 jaar meemaakt. 

Veel vrouwen weten niet dat de menopauze reeds jaren vóór de laatste menstruatie, soms wel tot 10 jaar ervoor, kan beginnen.

Deze periode is de peri-menopauze en wordt in de medische wereld vaak niet (h)erkend. Anti-depressiva, slaapmiddelen of andere medicatie wordt al snel voorgeschreven terwijl er andere ingangspoorten zijn om de hormonen terug in balans te brengen

Ze beseffen soms niet dat vage klachten zoals vermoeidheid,
stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid, veranderingen in het
menstruatiepatroon of libido en meer specifieke klachten zoals opvliegers,
nachtelijk zweten, slapeloosheid en droge slijmvliezen eigen zijn aan de
periode die de menopauze voorafgaat en erop volgt. Deze verschijnselen zijn een signaal dat het lichaam om een kentering vraagt met verandering van
levensgewoonten die alleen maar kunnen bijdragen tot een betere gezondheid en levenskwaliteit. Gezondere levensgewoonten kunnen ook latere verouderingsverschijnselen zoals osteoporose en blaasproblematiek helpen vermijden of minimaliseren.

Het is belangrijk dat de vrouw zich bewust is van de transformatie die ze meemaakt. De vruchtbare periode wordt afgesloten en dit is de start van een nieuw leven. Een leven van nieuwe vrijheden ligt in het vooruitzicht, een leven waarin oude patronen worden losgelaten. Deze metamorfose kan een grote invloed hebben op het gevoel van welbehagen en zelfbeeld van een vrouw.

Als eerste Vlaamse Menopauzeconsulente kan Leen Steyaert door haar jarenlange ervaring en opleidingen als verpleegkundig therapeut gespecialiseerd in de orthomoleculaire en complementaire wetenschappen via een gesprek vernemen waar de problemen liggen. Ze kan heel wat ondersteuning bieden door veranderingen aan te brengen in het voedingspatroon en de levensstijl en/of het aanbevelen van Bio-identieke hormonen in overleg met de arts.

Door psychische begeleiding, stressbeheersing, bewegings- en energieoefeningen zullen klachten verminderen en zelfs verdwijnen zodat er een nieuw evenwicht ontstaat en de periode van de menopauze op een serene en gelukkige manier kan verlopen.

Sommige vrouwen hebben geen klachten tijdens de overgang maar kunnen Leen ook raadplegen om over hun gezondheid te spreken en na te gaan hoe het verouderingsproces kan vertraagd worden. Ook is zij zeer ervaren in het ondersteunen van gewichtsproblemen en afslanken. Zij gebruikt hiervoor o.a de Lipolip Methode(erkend in België met  nut nr ( NUT_AS3176/2) dat een efficiënte en werkzame ondersteuning biedt ivm vetafbraak van vet dat al lang opgestapeld is op verkeerde plaatsen in het lichaam.

Een consultatie duurt gemiddeld 1 tot 1.5 uur.