Siris

by Leen Steyaert

In de pers

In de pers

21 november 2023: Podcast ‘Alles Goed’ van Evy Gruyaert, samen met Gwendolyn Rutten. Hier te beluisteren. 

21 november 2023: LifeMe Podcast van Len De Nys. Onderwerp “Balans in de menopauze: hormonen, gezondheid en levensstijl”. Hier te beluisteren. 

2 november 2023: Podcast Boektopia. Hier te beluisteren. 

Selkie: aflevering 1: dans van de hormonen   Hier te beluisteren

Bruut Eerlijk van Vanessa Muyldermans: aflevering 4   Luister hier

Nieuwsblad Okt 23 Menopauze hoeft geen hel te zijn

Het nieuwsblad:  augustus 23 Over borsten

Augustus 23 Nina Over Borsten 

Vrt Podcast Juni 23

Mei: Plus magazine, Help extra kilo’s

 Radio Joe
; Maart 23 ( bio identieke hormonen)

 Podcast Menopauze: selkie.be

Placebonocebo  mei’ 23 Menokilo’s

De morgen 6 mei 23 De menopauze is een wake-up call, werk aan de winkel

Radio 2 b De ochtend april ’23 

Knack online  april 23 : Waarom de kilo’s blijven plakken met de leeftijd: maak van afslanken geen levensdoel

Goed gevoel april ’23 ( inge taucher)

Libelle; april 23 : De mentale impact van de menopauze

Billie magazine: Missie minder kilo’s maart ’23

plus magazine : 4x zelfzorg voor je borsten Februari 23

2022

HLN De expert: Vrouwen drukken wat vaker de pauzeknop in. Oktober 2022

Het Laatste nieuws – Borsten moeten wiebelen. Oktober 2022

Fityandme magazine BI hormonen september 2022

Rebelle , online platform Free the Boobies juli 2022

Nina: Slapen we het best met een bh of zonder? Juli 2022

FAQDA , hotel Hungaria, podcast VRT.nu  Juni2022

Goed gevoel: Menopauze op de werkvloer  juni 2022

Humo  Interview Over Borsten april 2022

De Morgen :interview Over Borsten april 2022

Plus Magazine: Menopauze op het werk februari2022

2021

Goed magazine Vragen over de overgang dec 21

Primo  Zelfzorg het belang van borst en lymfedrainage november 2021

Plus Magazine Manieren om zorg te dragen voor je borsten oktober 2021

Gezond magazine: Niet bang van de overgang Mei 2021

Plus magazine februari 2021 vaginale droogte tijdens de overgang

Fiftyandme: Menopauze juni 2021

2020

Markant magazine: En dan zit je plots in de overgang. dec 2020


License2Publish, de beheersvennootschap van de Vlaamse krantenuitgevers laat niet toe deze artikelen te publiceren.

Knack weekend 01/12/2020

GVA, De Telegraaf, Radio Veronica: november 2020

HLN 30 maart 2019: Gezichtsyoga

Dag Allemaal: Verzorg je borsten : 20/10/20

2019


De Morgen 06/08/2019: Onder het mes tegen opvliegers

De Morgen 28/08/2019: is er nood aan een menopauzebeleid?

2018

Gazet van Antwerpen, weekendeditie 22 & 23/09/2018: blijven draaien aan de klok voelt als een jetlag.

Nederlands Dagblad -september 2018 over Jouw Menopauzeplan. 

Primo tv – juni 2018

Psychologies – juni 2018

Gazet Van Antwerpen- mei 2018

Het Laatste nieuws – mei 2018

Goed gevoel – april 2018

2017

Primo Magazine -december 2017

Artikel Marjolein Dubbers, energieke vrouwenacademie juni 2017

Recent verscheen er een boek dat niet direct gaat over stress maar over de oorzaken en de gevolgen van het gedrag dat bijna alle vrouwen zich de laatste tientallen jaren hebben aangeleerd. Het is het boek Stop de rush van mijn Belgische collega Leen Steyaert.

Veel van ons lijden aan het zo-veel-te-doen syndroom 

Het boek heeft mij diverse inzichten gegeven. Na eeuwenlange onderdrukking waarin vrouwen op allerlei manieren beperkt werden in hun ontwikkeling, lijkt het erop, schrijft Leen, alsof vrouwen nu alles willen omdat het eindelijk ook kan: studeren, een carrière, een mooi huis, quality time met partner en kinderen, interessante hobby’s, er goed uitzien enz. enz. Hierdoor worden we voortdurend voortgejaagd door wat Leen het zo-veel-te-doen syndroom noemt. Vrouwen kennen bijna geen vrije tijd meer waarin we niets hoeven.

Vrouwelijke hormonen in een mannelijke wereld

We leven in een mannelijk tijdperk vol met actie en gejaagdheid en gaan daar met onze vrouwelijke hormonen in mee. Helaas is ons vrouwelijke lichaam niet gemaakt om continu gejaagd te zijn; we betalen daar een hoge prijs voor: we worden er ziek van.

Dus waarom blijven we het doen als we er ziek van worden? We voelen allemaal dat teveel stress en gejaagdheid niet lekker voelt. Zoveel vrouwen zeggen dat ze het anders zouden willen maar slagen daar niet of onvoldoende in. Ik ben er daar zelf ook eentje van.

Dat diepe gevoel van “ik ben niet goed genoeg” 

De drijfveer die eronder ligt, schrijft Leen, is een diep gevoel van “niet goed genoeg zijn”. Zoveel vrouwen herkennen dit. Het is het gevolg van 5000 jaar leven in een door mannen overheerste samenleving. Vrouwelijke kwaliteiten worden al 5000 jaar lager gewaardeerd dan mannelijke. Hierdoor is het voor zoveel vrouwen zo moeilijk om echt van zichzelf, en het vrouwelijke in zichzelf, te houden. Veel vrouwen verbergen hierdoor hun angst, spanningen, frustraties en boosheid tot het moment dat de bom barst en het lichaam stop zegt en ziek wordt. En wat dan?

Ieder klein stapje in de goede richting is er één

Zo af en toe verschijnt er een boek waarvan ik denk: “wow, dit boek is waardevol voor vrouwen! Wat fijn dat het er al is, dan hoef ik het zelf niet meer te schrijven!” Stop de rush van Leen Steyaert is zo’n boek. Niets bedreigt de gezondheid van vrouwen meer dan langdurige stress. Maak van je leven weer een aangename reis in plaats van een slopende race: dat is waartoe dit boek je uitnodigt. Laat me je er wat meer over vertellen.
Boekentip: Stop de rush | Leen Steyaert

Het vrouwelijke zo-veel-te-doen-syndroom

Dit boek gaat niet over stress. Het gaat over de oorzaken en de gevolgen van het gedrag dat bijna alle vrouwen zich de laatste tientallen jaren hebben aangeleerd. Leen noemt dit het zo-veel-te-doen-syndroom. Na eeuwenlange onderdrukking waarin vrouwen op allerlei manieren beperkt werden in hun ontwikkeling, lijkt het erop alsof vrouwen nu alles willen omdat het eindelijk ook kan: studeren, een carrière, een mooi huis, quality time met partner en kinderen, interessante hobby’s, er goed uitzien enz. enz. Veel vrouwen kennen geen vrije tijd meer waarin ze niets hoeven te doen. We leven in een mannelijk tijdperk vol met actie en gejaagdheid en gaan daar met onze vrouwelijke hormonen in mee. Helaas is ons vrouwelijke lichaam niet gemaakt om continu gejaagd te zijn; we betalen daar een hoge prijs voor: we worden er ziek van.

Altijd gehaast, nooit rust

In deel 1 van het boek laat Leen ons voelen wat het is om altijd gehaast te zijn. Ik geef toe: het was een “feest van herkenning” voor mij. Ik was ook jarenlang zo’n vrouw in de overdrive: altijd bezig, nooit echt lummeltijd voor mezelf, een eindeloze to-do-lijst, streven naar perfectionisme en dit alles vanuit de angst om afgewezen te worden. Hieronder lag een fundamenteel gevoel van niet goed genoeg zijn zoals ik ben. Zoveel vrouwen herkennen dit gevoel. Het is het gevolg van 5000 jaar leven in een door mannen overheerste samenleving. Vanuit dit diepe gevoel van niet goed genoeg zijn verbergen vrouwen hun spanningen, frustraties en boosheid tot het moment dat de bom barst en het lichaam stop zegt. Vooral in de overgang krijgen vrouwen de rekening voorgeschoteld van een jarenlang jachtig en ongezond leven. Ik was ook zo’n vrouw.

Gejaagdheid als belangrijkste oorzaak van hormonale disbalans

In deel 2 en 3 van het boek beschrijft Leen wat jarenlange haast en spoed met een vrouwenlichaam doet. Op een toegankelijke manier legt ze uit hoe de hormonen werken in je lichaam en waarom vrouwen een hogere prijs betalen voor jarenlange stress dan mannen. Stress ontregelt vooral de belangrijke verhouding tussen progesteron, oestrogeen en testosteron. Als deze verhouding uit balans raakt kunnen we tientallen verschillende klachten krijgen. Het is de belangrijkste oorzaak van het feit dat zoveel vrouwen een zware menopauze doormaken. Gejaagdheid beïnvloedt niet alleen de hormoonbalans maar ook de darmflora die op zijn beurt ook weer de hormoonbalans beïnvloedt. Daarom zouden juist vrouwen meer rust moeten nemen, maar aangezien zoveel vrouwen moeilijk “nee” kunnen zeggen blijven ze maar zorgen voor alles en iedereen, totdat ze niet meer weten wie ze zelf zijn.

Veel vrouwen komen aardig in de buurt van wonderen verrichten

Leen legt veel nadruk op dit gebrek aan eigenliefde als oorzaak van gebrek aan innerlijke rust. Tussen de regels door lees ik een gouden tip die ik zelf heb gekregen toen ik in mijn burn-out zat en die me nog dagelijks helpt: kijk met voldoening naar alles wat je hebt gedaan in plaats van steeds maar de focus te leggen op allerlei dingen die je nog moet doen. Aan het eind van de dag terugkijken en zelfs opschrijven wat ik heb gedaan doet me iedere keer weer realiseren dat er doorgaans best veel uit mijn handen komt. Dat geeft een goed gevoel. Veel vrouwen komen aardig in de buurt van wonderen verrichten, maar realiseren zich dit niet. Wat een gemiste kans! Gun jezelf dit goede gevoel en het schouderklopje en kijk terug in plaats van alsmaar vooruit.

Hoe haast en spoed je lichaam ziek maken

In deel 4 wordt uitgebreid uitgelegd hoe stress ervoor kan zorgen dat je allerlei klachten krijgt zoals hardnekkig overgewicht, diabetes 2, PCOS, spijsverteringsproblemen, angsten en slaapproblemen, pijnlijke menstruaties, moeilijk zwanger worden, moeilijke menopauze, oververmoeidheid en depressies. Vaak gaan hier vage symptomen aan vooraf zoals gewichtstoename, constipatie of andere darmklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, een verhoogde bloeddruk enz.  Het is natuurlijk goed om al in actie te komen bij de eerste van deze klachten en niet af te wachten. Maar hoe doe je dat dan? Hoe pak je je opgejaagde gevoel aan?


Gazet van Antwerpen: juni 2017

 Bode van Schoten Mei 2017

TEDxFlandersWomen – December 2013

Interview ‘De Madammen’ (Radio 2) – 12 oktober 2012

Een transscriptie van het interview van 12 oktober, Bang voor de menopauze, kan u lezen op de website van Radio 2.

Interview ‘De Madammen’ (Radio 2) – Boekenbeurs Antwerpen – 4
november 2011

“Interview op De Madammen (Radio 2): Stralend door de menopauze”LEEN STEYAERT

Interview ATV

Interview DagTV (ATV)

Vitaya maart 2015

Goed Gevoel Plus  november 2014

Femma oktober 2014

Artikel Primo tv 2014

Artikel Krant Gouda (NL) – 3 november 2011

Artikel De Bond – 9 september 2011

Artikel Bliss – september 2011

Artikel Balans – maart 2011

Artikel Bliss – maart 2011

Artikel Het Nieuwsblad – 2 maart 2011

OrthoFyto: Vakblad voor de natuurgeneeskundige mei/juni 2014

door Leen Steyaert

 

PlaceboNocebo maart /april 2014

Wetenschap /Voeding/ bewustzijn /Harmonie

Door Leen Steyaert