Alcohol en de overgang: waarom is alcohol nu extra slecht?

Veel vrouwen beseffen niet dat alcohol en de overgangeen slechte combinatie is. Zelfs als je helemaal niet veel drinkt, kan het gebruik van alcohol in de overgang extra overgangsklachten uitlokken. De meeste vrouwen leggen wel de link als ze tijdelijk minder drinken of stoppen met drinken. Ze merken dan dat hun klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Hier lees je alles over de gevolgen van alcohol en de overgang en het effect van alcohol op je overgangsklachten.

Een glaasje alcohol hoort er voor veel mensen bij. Het helpt ontspannen, het is lekker bij een maaltijd, het is fijner om een glaasje wijn te drinken op een terrasje dan een glas water, … Door alle veranderingen en frustraties die de overgang met zich meebrengt, gaan sommige vrouwen daarom net meer drinken in deze levensfase. Ze zien een glaasje alcohol als een beloning, omdat ze ‘al genoeg afzien’. Vaak zonder dat ze het zelf beseffen, neemt hun alcoholgebruik toe tijdens de overgang.

Alcohol en gezondheid

De laatste jaren lees je vaak dat het drinken van 1 à 2 glazen rode wijn aanbevolen wordt vanwege het positieve effect op hart- en bloedvaten. De meeste mensen vinden het echter erg moeilijk om zich te houden aan deze dosis. Met één glas wijn wordt er 125 ml bedoeld en niet de mooie grote glazen die momenteel in de mode zijn en een inhoud hebben van meer dan 300 ml! Uit recente studies blijkt overigens dat dagelijks 1 dag alcohol al te veel is.

Alcohol kan voor iedere vrouw klachten geven, ook als ze niet in de overgang is. De klachten kunnen gaan van slecht slapen, tot emotionele onstabiliteit, vermoeidheid, een overbelaste lever en gewichtstoename.

Alcohol en de overgang

Alcohol en de overgang: de invloed van alcohol op overgangsklachten

Een glaasje wijn kan echt smaken na een zware werkdag. Thuiskomen en nippen aan een fris glaasje wijn of cava voelt dan echt aangenaam en ontspannend. Maar “trop is teveel”. Alcohol creërt bovendien een soort rebound effect heeft. Op het moment dat je het drinkt, voel je je ontspannen en vraag je je af waarom je toch zoveel zorgen had. De volgende dag zijn al je zorgen terug en voel je je belabberd omdat je lever de alcohol niet heeft verwerkt. Waarop je jezelf weer een glas inschenkt als troost.

Alcohol en de overgang zijn echter geen match made in heaven. Bepaalde overgangsklachten worden uitgelokt door alcohol of kunnen toenemen door het drinken van alcohol. Een overzicht:

1. Alcohol bevordert opvliegers en nachtelijk zweten

Alcohol bevat veel suikers en die zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat zorgt weer voor opvliegers en nachtelijk zweten. Dat komt omdat vrouwen in de overgang wat meer vet krijgen. Als gevolg hiervan is er minder vocht in hun lichaam en dat zorgt ervoor dat de alcohol minder goed kan verdunnen in je lijf. Het gevolg is dat je je sneller dronken voelt of dat je eerder hoofdpijn krijgt door uitdroging.

2. Alcohol en slapeloosheid in de overgang

Je hebt buiten de waard gerekend als je alcohol ziet als een slaapmutsje. Na het drinken van alcohol val je inderdaad gemakkelijker in slaap omdat je in een roes komt. Maar na één of twee uur word je weer wakker, waarna je de slaap moeilijk kunt vatten. Bovendien is je slaap minder kwalitatief als je gedronken hebt, omdat je minder diepe slaap hebt.

Hierbij komt nog dat alcohol waterafdrijvend is waardoor de kans groot is dat je meerdere keren per nacht moet opstaan om te plassen.

3. Alcohol en je lever

Alcohol wordt bij vrouwen dikwijls slechter afgebroken in de lever dan bij mannen. Je lever is het orgaan waar de ontgifting gebeurd. Giftige stoffen en hormonen worden hier gemetaboliseerd en omgezet in wateroplosbare substanties die via je ontlasting of je nieren worden uitgescheiden. Je lever heeft dus een reinigende werking. Alcohol werkt belastend, waardoor je lever z’n werk minder goed doet.

Ook hormonen worden in de lever omgezet of via de gal afgescheiden. Loopt er iets mis omdat je lever bijvoorbeeld door alcohol gebruik overbelast is? Dan kunnen deze processen niet gebeuren en stapelen gifstoffen of hormonen zich op in je bloedbaan , weefsels of organen. 1 glas wijn belast je hormoonbalans met 30% gedurende de volgende 24 uur!

Een detox voor je lever kan af en toe echt nuttig zijn. Hier lees je hoe je in 72 uur je lever kan detoxen.

Alcohol en de overgang - effect van alcohol op overgangsklachten

4. Je geheugen

Op één of andere manier brengt de overgang een drukte in je hersenen mee. De precieze oorzaak hiervan is nog onduidelijk. Testen wijzen uit dat er subtiele verschuivingen plaatsvinden in de geheugenfunctie. Daardoor wordt het uitvoeren van meer complexe taken moeilijker. Vooral als je je niet honderd procent op je doel concentreert of je niet focust op wat op dat moment belangrijk is. Na verloop van tijd gaat deze brain fog weg en verdwijnen de klachten. Overmatig alcoholgebruik heeft daarnaast invloed op je frontale hersenkwabben, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor je geheugen. Net nu je hersenen en geheugen het sowieso al moeilijk hebben, kan je alcohol dus maar beter laten staan.

 

Alcoholgebruik in de overgang en borstkanker

Alcohol drinken verhoogt het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker. Dat blijkt uit tal van studies. Zelfs matig alcoholgebruik verhoogt licht het totale risico op kanker.

Eén van de redenen om je alcoholgebruik in de overgang aan banden te leggen is het verhoogd risico op borstkanker. Vrouwen die niet roken en licht alcohol consumeren (1 glas per dag) hebben ongeveer 10% meer risico op kanker in vergelijking met vrouwen die niet roken en niet drinken. Drie tot meer glazen per dag doet het risico toenemen met 30 procent. Deze risicotoename geldt vooral voor borstkanker.

Doe je aan hormoontherapie (HST)? Dan is het drinken van alcohol al helemaal uit den boze aangezien dit het risico op borstkanker nog meer doet stijgen.

Heb je het gevoel dat je teveel alcohol drinkt? Zoek dan professionele hulp bij een arts of therapeut. Er bestaan trouwens heel wat lekkere alternatieven als je wilt genieten van een glaasje. Mocktailszijn momenteel erg hip. Ze geven je de mogelijkheid om feestelijk mee te klinken met de rest, zonder dat je alcohol drinkt.

Comments are closed.