Tips bij een verminderd libido door de overgang

Als het over de menopauze gaat, stellen veel vrouwen zich vragen rond hun libido: ze zien hun libido met de jaren afzwakken en zijn soms bang om hun libido helemaal te verliezen. Sommige vrouwen vinden het niet zo erg dat ze zelf niet meer zo veel behoefte hebben aan seks als in hun jonge jaren, maar maken zich wel zorgen over hun relatie omdat ze het moeilijk vinden om te blijven voldoen aan de seksuele verwachtingen van hun man. Andere vrouwen hebben juist niet genoeg aan louter aandacht en intimiteit en vinden een hartstochtelijk seksleven heel belangrijk. Deze tips bij een verminderd libido door de overgang kunnen in dat geval uitkomst bieden.

Seks na de menopauze was en is nog steeds een beetje taboe. De gedachte dat ook oudere mensen nog steeds seksueel actief zijn, is voor veel jonge mensen namelijk een brug te ver. Oudere mensen (en vooral oudere vrouwen) worden bij voorkeur bekeken als aseksuele wezens. Vrouwen zijn na hun menopauze immers niet langer vruchtbaar, dus waarom zouden ze dan nog seks hebben?

Gelukkig begint het steeds meer uit de taboesfeer te geraken. Onder meer omdat mensen van vijftig jaar niet langer als ‘oud’ worden gezien. Het bewijs van deze veranderde houding tegenover vijftigplussers zie je aan veel zaken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar foto’s van je grootouders. Deze zijn in niets te vergelijken met de foto’s die we nu zien van de jeugdige oma’s die plezier maken met hun kleinkinderen. Toen jouw grootouders veertig waren, leken ze wel tachtig met hun lange zwarte kledij en starre blik.

Hedendaagse vrouwen in de overgang –  rond de vijftig jaar –  zijn er nu meer dan ooit van overtuigd dat hun leven pas begint. De kinderen worden zelfstandig, zodat zij zich meer kunnen toeleggen op hun job, nieuwe uitdagingen kunnen aangaan, zich uitleven in hun hobby’s, een tweede honeymoon kunnen beleven in hun huwelijk of een nieuwe relatie aangaan.

verminderd libido-overgang

Verminderd libido door de overgang

In mijn praktijk merk ik regelmatig dat de meningen en gevoelens rond het hebben van een gezonde seksdrive heel verschillend zijn in de overgang.

Maar los van dit alles valt het niet te ontkennen dat de overgang een invloed heeft op je libido. Slapeloze nachten door de opvliegers, vermoeidheid en humeurigheid en een droge pijnlijke vagina kunnen je libido tot het vriespunt doen dalen.

Enerzijds heb je vrouwen die tijdens of na hun menopauze een nieuwe liefde hebben ontmoet en plots een groot libido ontwikkelen; anderzijds zijn er vrouwen die al jarenlang dezelfde partner hebben en samen lijden onder de teloorgang van een boeiend seksleven. Dit is vaak ook het gevolg van een relatie die op zich minder boeiend is geworden, of omdat beide partners zich niet meer seksueel tot elkaar aangetrokken voelen.

Of je al dan niet lustgevoelens hebt, hangt dan ook samen  met je fysieke én je geestelijke toestand én met je relatie zelf. Het is alles behalve bevorderlijk voor je seksuele appetijt als je partner vroeger een sportieve kerel was, maar nu een hangbuik heeft en elke avond na het drinken van een paar pintjes snurkend in slaap valt voor de televisie. Het omgekeerde geldt ook: om aantrekkelijk te blijven voor je partner, moet je je lichaam goed verzorgen en niet de hele dag in een joggingpak of tentjurk rondlopen.

De rol van testosteron in de overgang

verminderd libido-testosteron

De hormoonschommelingen zorgen ervoor dat het oestrogeenpeil van vrouwen daalt. Daardoor gaat hun testosteronniveau relatief stijgen, want na de overgang gaat de productie in de eierstokken van dit mannelijk hormoon gewoon door. Meestal is de man degene in de relatie met het meeste testosteron, en dus ook de grootste seksdrive. Maar in de menopauze kan dit veranderen. Het komt meermaals voor dat vrouwen mij vertellen dat hun libido erop vooruit is gegaan en dat ze meer zin krijgen in seks, terwijl hun overwerkte man bij het naar bed gaan liefst onmiddellijk zijn ogen sluit.

Testosteron zorgt ervoor dat je automatisch en vaak instinctief op seksuele prikkels reageert. Dit automatisch systeem zorgt ervoor dat je zin krijgt in seks. De eerste fase van seksuele prikkeling is dus testosteron-gestuurd en jij beslist of je hiermee iets doet. Door dit signaal versnelt je hartslag en verbetert de doorbloeding in je vagina. Dit bepaalt ook de sterkte van je orgasme. Hoe minder mannelijke hormoon, hoe zwakker je orgasme is.

Wat doen als één of beide partners niet tevreden zijn?

Sommige koppels zijn in de jaren dat ze samenzijn zo sterk naar elkaar toe gegroeid  dat ze ook samen geëvolueerd zijn in de frequentie en in de manier waarop hun intimiteiten geuit worden. Zolang beide partners tevreden zijn over hun seksleven is alles prima. Maar wanneer een van beiden voelt dat zij of hij niet helemaal aan zijn trekken komt of niet gelukkig is met de manier waarop het lichamelijk contact wordt geuit, is een goede communicatie met elkaar essentieel. Praat erover en tracht zelf te evalueren of jullie er samen uit komen. Durf samen te zoeken naar de juiste oorzaak waarom het niet meer zo goed klikt tussen de lakens.

Lukt het niet om zelf de situatie uit te klaren? Zoek dan hulp bij je huisarts of ga naar een seksuoloog of psycholoog.

Meer over de overgang en je relatie.

Tips bij een verminderd libido

verminderd libido-tips

Zowel mannen als vrouwen kunnen hun testosterongehalte laten bepalen in het bloed. Als het niveau te laag is, kan er bio-identiek testosteron bijgegeven worden in individueel aangepaste dosissen. Doe dit wel in samenspraak met een arts die voldoende weet over deze therapie.

Verder kunnen andere therapeuten je helpen en ondersteunen in het in evenwicht brengen van je seksuele relatie.

Het is soms nodig om seks te herontdekken. Seks begint niet ’s avonds wanneer je moe in je bed kruipt en de hele dag niet tegen elkaar hebt gesproken. Seks begint al vroeg in de dag. Raak elkaar aan, knuffel elkaar, luister naar elkaar en moedig elkaar aan. Heb oog voor details. Dit is zeker niet evident als je buitenhuis werkt. Lukt het niet spontaan, plan dan een ‘date’ met elkaar. Houd je aan de afspraak en maak echt tijd voor elkaar.

Seksuele verlangens kun je oproepen. Als je lang geen seks meer hebt gehad, is je lichaam dit als het ware een beetje vergeten. Het is zoals met je hersenen en je spieren: use it, or lose it!

Vergeet ook niet dat bepaalde geneesmiddelen een invloed hebben op je libido. Vooral antidepressiva zijn sekskillers, maar ook de pil, bloeddrukverlagers, bèta-blokkers en cholesterolverlagende middelen kunnen een rem zijn op je seksleven.

MultiGyn-liquigel-vaginale-droogheidVergeet zeker geen glijmiddel in je nachtkastje te leggen en duindoornoliecapsules te slikken. Als je last hebt van vaginale droogte, kan je trouwens ook gebruik maken van Multi-Gyn LiquiGel.

Ook je voeding heeft trouwens een effect op je libido!

Comments are closed.