Een slechte spijsvertering door de overgang?

Topic Leen Steyaert

Je spijsverteringsstelsel zorgt ervoor dat je voeding wordt verteerd, dat je voldoende voedingstoffen kunt opnemen en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Een goede spijsvertering is dan ook noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maar in de overgang kunnen je hormonen roet in het eten strooien. Je hormonen oefenen een grote invloed uit op al je lichaamsfuncties. Ook op je spijsverteringsorganen…

Iedereen kent wel het fenomeen van zwangerschapsmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Een goed voorbeeld van hoe je hormonen je spijsvertering in de war kunnen sturen. In de overgang komen klachten zoals gasvorming, winderigheid en obstipatie wel meer voor.

Maagzuur in de overgang

Je spijsvertering begint in je mond. Daarna is je maag aan de beurt. De maag heeft een zuur milieu door de productie van maagzuur. Dankzij dit maagzuur kan voedsel afgebroken worden in kleinere, beter verteerbare deeltjes.

Door de hormonenschommelingen in de overgang kan je meer of minder maagzuur gaan produceren. Veel vrouwen rond de leeftijd van 40 à 55 jaar nemen al lange tijdmaagzuurremmers. Niet wetende dat hun maagklachten net veroorzaakt worden door een maagzuurtekort in plaats van een -overschot.

Wanneer je te weinig maagzuur hebt, kan je maagwand kwetsbaar worden omdat de vertering slecht verloopt. Hierdoor ontstaan minuscule wondjes in het maagslijmvlies. Het weinige maagzuur dat je hebt zal die wondjes licht irriteren, waardoor je een pijnlijk gevoel krijgt van brandend maagzuur. Een maagzuurremmer verbetert dan snel je klachten, maar de oorzaak van het probleem blijft bestaan. Een vicieuze cirkel.

Met maagzuurremmers moet je overigens altijd opletten. Ze worden heel makkelijk en frequent voorgeschreven, maar op lange termijn kunnen ze negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Ze veroorzaken vitaminen- en mineralentekorten, een slechte opname van proteïnen (waardoor je huid en je spieren in een versneld tempo verouderen) en de kans dat je maagkanker ontwikkelt is zeker niet uitgesloten.

Spijsvertering overgang

Goede spijsvertering? Goede voeding!

Loopt jouw spijsvertering niet op wieltjes? In eerste instantie moet je je voedingsgewoonten aanpakken. Kies voor gezonde, volwaardige voeding. Vermijd moeilijk verteerbare zaken die je maag belasten zoals koffie, alcohol, gefrituurde voeding en rauwkost.

Ook door bepaalde voedingswaren van elkaar te scheiden, zal je vertering verbeteren. Voeding verteren gebeurt namelijk door enzymen. De vertering van koolhydraten gebeurt voornamelijk in de mond door het spijsverteringsenzym amylase. Eiwitten worden dan weer in de maag verteerd door pepsine. Elk voedingsmiddel heeft zo zijn eigen verteringsenzymen nodig. Wanneer diverse enzymen nodig zijn voor de vertering van 1 maaltijd, dan is het moeilijker om voldoende enzymen in contact te brengen met de specifieke voedingsmiddelen.

Het belang van vezels en vocht voor een vlotte spijsvertering

Voor een vlotte stoelgang is het erg belangrijk dat je voldoende vezels eet. Ze nemen veel vocht op zodat je ontlasting vlotter verloopt. Het is echter heel belangrijk om voldoende te drinken als je vezelrijk eet om constipatie te voorkomen. En hier knelt het schoentje vaak…

Spijsvertering-overgang-vezels

Doordat heel wat vrouwen in de overgang problemen hebben met hun blaas of bekkenbodemspieren, zijn ze geneigd om minder te drinken. Veel vrouwen in de overgang leven daardoor op het randje van dehydratatie. Daarnaast verlies je ook nog veel vocht dooropvliegers.

Om obstipatie te vermijden is goed kauwen en veel bewegen noodzakelijk. Met veel bewegen bedoel ik niet dat je een marathon moet lopen. Vrouwen hebben andere spieren dan mannen en ze hebben dan ook baat bij andere bewegingsvormen; aangeraden zijn krachttraining (gewichtjes heffen), touwtjespringen (voor de botbelasting), nordic walking, korte jogpartijtjes en zwemmen.

Indien je toch last hebt van constipatie, let dan goed op dat je geen aambeien ontwikkelt.

Comments are closed.