Hormoontherapie in de overgang: een goed idee?

door Leen Steyaert, op 23 mei 2016, Topic van de maand

Topic Leen Steyaert

In de overgang zijn je hormonen uit evenwicht. Maar wat hormonaal evenwicht dan wel precies is, verschilt van vrouw tot vrouw. Voor elke vrouw moet dit individueel bekeken worden. De manier waarop de hormonen werken is voor elke vrouw namelijk uniek, unieker zelfs dan een vingerafdruk. Elke vrouw reageert daardoor anders op de schommelingen die zich in de overgang voordoen. Is hormoontherapie een goed idee om je hormonen terug in evenwicht te brengen en je overgangsklachten op te vangen?

Is jouw laatste menstruatie langer dan een jaar geleden? Dan zit je in de menopauze. In de jaren ervoor valt je hormoonproductie geleidelijk aan stil waardoor overgangsklachten kunnen optreden. Ook in de jaren erna moet je lichaam wennen aan deze nieuwe hormoonsituatie en kan je last hebben van menopauzeklachten. Tot er een nieuw evenwicht ontstaat… .

Overgangsklachten en je levensstijl

Veelvoorkomende overgangsklachten zijn opvliegers, nachtelijk transpireren, droge slijmvliezen (neus, mond, ogen, vagina) en stemmingswisselingen. Als je nog altijd niet gezond leeft bij het begin van de overgang, is een aanpassing van je levensstijl echt noodzakelijk: gezonde voeding, beweging en stoppen met roken zijn absolute voorwaarden om de overgang goed te doorstaan.

Voor sommige vrouwen is dit echter niet voldoende. Voor hen kan een voedingssupplement zoals Famosan Overgang Totaal Famosan-Overgang-Totaaluitkomst bieden. Dit supplement bevat cimifuga en duindoornolie tegen nachtelijk transpireren en droge slijmvliezen; zink voor een normale hormoon- en vetstofwisseling en voor het versterken van haren en nagels en magnesium voor het geheugen, geestelijke veerkracht en het behouden van een gezond botweefsel.

Hormoonsubstitutietherapie (HST) in de overgang

Hormoontherapie is het toedienen van hormonen tijdens en na de overgang om op die manier overgangsklachten te verzachten. Daardoor ondervinden ze geen of zeer weinig klachten.We moeten hier onderscheid maken tussen de klassieke, synthetische hormoontherapie en de bio-identieke hormoontherapie. De levenskwaliteit van vrouwen met overgangsklachten neemt enorm toe dankzij hormoonsubstitutie.
Controverse
Er is veel controverse rond hormoontherapie omdat er vaak geen onderscheid wordt gemaakt tussen synthetische en bio-identieke hormonen. Nieuwe, meer genuanceerde studies uit 2007, tonen aan dat het risico op hart- en bloedvatenziektes daalt als je onmiddellijk tijdens of na de menopauze natuurlijke hormonen neemt. Het risico op borstkanker stijgt een beetje maar is minder groot dan je risico op borstkanker door 2 glazen alcohol per dag te drinken, 5 tot 10 kilo aan te komen of geen lichaamsbeweging te hebben.

Hormoontherapie---levensstijl

Je levensstijl is hierin dus nog steeds de meest bepalende factor.

Natuurlijke middelen en overgangsklachten

Om hun overgangsklachten op te vangen, maken steeds meer vrouwen gebruik van natuurlijke supplementen met fyto-oestrogenen (isoflavonen, lignanen, coumestanen) afkomstig van vlaszaad, soja, rode klaver, resveratrol en cimifuga (een bestanddeel uit Famosan Overgang Totaal), als natuurlijk alternatief voor hormoontherapie. De meeste van deze supplementen zijn veilig en doeltreffend op voorwaarde dat je je houdt aan de maximale dosering van  40 à 100 mg isoflavonen per dag.

Veel epidemiologische studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen een verminderde inname van isoflavonen-rijke voeding (bonen, peulvruchten, erwten) en een stijgend aantal welvaartsaandoeningen zoals bepaalde soorten kanker, overgangsklachten en osteoporose. Isoflavonen hebben dus zeker een gunstig effect op de gezondheid.

Uit een aantal studies blijkt dat isoflavonensupplementen overgangsklachten aanzienlijk kunnen verminderen en dat ze het borst- en baarmoederweefsel niet veranderen, zodat ze ook veilig zijn voor langdurig gebruik. Bij vrouwen die zeer vroeg in de overgang komen, is het veelal aangewezen om hormoontherapie te gebruiken.

Bio-identieke hormonen in de overgang

Een alternatief zijn bio-identieke hormonen. Veel vrouwen met erg veel overgangsklachten (of vrouwen met een verhoogde kans op osteoporose) kiezen tegenwoordig voor bio-identieke hormonen. De resultaten van de jongste onderzoeken in verband met bio-identieke hormonen in de overgang zijn veelbelovend en tonen aan dat ze volledig veilig zijn.

Tegenwoordig kiezen complementaire artsen ook vaak voor een meer langdurige behandeling met bio-identieke hormonen. De voordelen zijn vooral het comfort van de vrouw, de bescherming  tegen osteoporose en het verminderd risico op hart- en vaatziekten, minder vaginale klachten en blaasproblemen.

Omdat bio-identieke hormonen niet altijd oraal ingenomen worden, maar via transdermale (via de huid) of vaginale weg worden toegediend, kan de optimaal werkzame, fysiologische dosis  laag blijven en individueel worden aangepast, waardoor bijwerkingen praktisch onbestaande zijn. Deze lage dosis zal je lever en lichaam niet overbelasten wat wel het geval kan zijn met synthetische hormonen. De transdermale toediening biedt bovendien een extra bescherming tegen tromboses dankzij de bloedverdunnende eigenschappen van de gels.

De rol van progesteron

Als je kiest voor bio-identieke hormoontherapie moet zowel oestrogeen (oestradiol = 17 Beta-estradiol) als progesteron toegediend worden. Sommige artsen zijn van mening dat je geen progesteron nodig hebt als je geen baarmoeder meer hebt, maar niets is minder waar. Progesteron heeft naast het afremmen van de aangroei van het baarmoederslijmvlies namelijk nog andere functies zoals een gunstige werking op de botten, het stimuleert de cellen die bot opbouwen en heeft een ontstekingsremmende werking.

Progesteron heeft een algemeen kalmerende werking en wordt daarom bij voorkeur ‘s avonds genomen. Dit in tegenstelling tot oestrogeen dat een stimulerende werking heeft en daarom best ’s morgens wordt toegediend.

Kies je voor deze hormonen? Start hier dan zo snel mogelijk mee als je in de overgang bent. Zo vermijd je dat de receptoren die de toegang verlenen tot je cellen niet meer werkzaam zijn en bezet zijn door andere stofjes of door xeno-oestrogenen (afvalstoffen uit het milieu door poetsmiddelen, plastics en uitplassen van de pil) die de werking van je lichaamseigen hormonen kunnen nabootsen.

Hormoontherapie---bioidentieke-hormonen

Bio-identieke hormonen zijn ontworpen in een laboratorium. Ze  groeien niet aan de bomen maar komen voort uit natuurlijke grondstoffen. Zowel estradiol als progesteron worden gemaakt uit de stof diosgenine en deze is afkomstig uit de wortel van de wilde zoete aardappel. Deze hormonen zijn identiek aan de structuur van je eigen lichaamshormonen.

In het boek “De kracht van je vrouwelijke hormonen” van Dr. Sylvie Demers kan je lezen dat bio-identieke hormonen  juist beschermend werken naar kanker toe, in tegenstelling tot de progestagenen met een niet-lichaamseigen moleculestructuur (zoals MPA, norethisteron, desogestrel, drospirenon). Je hormonenklieren verdrogen als het ware naarmate je ouder wordt en een fysiologische, gecontroleerde dosis hormonen kan dit proces compenseren.

Kies je voor bio-identieke hormoontherapie dan kan je in mijn boek “Leef en eet volgens je oerritme en word fit,slank en gelukkig” (Uitgeverij Manteau) een schema vinden voor het gebruik ervan volgens het natuurlijke ritme.

Mijn mening?

Naar mijn mening moet elke vrouw zelf vrij kiezen welke weg ze inslaat. Ik geef je de raad om jezelf goed te informeren bij personen die kennis van zaken hebben om in alle vrijheid een bewuste keuze te kunnen maken.

Het belangrijkste is ook dat je niet vergeet om eerst al je gezondheidsproblemen aan te pakken en je levensstijl te verbeteren indien je dit nog niet hebt gedaan.

Comments are closed.