De overgang + jouw drukke leven = leren combineren

Door Leen Steyaert, op 16 december 2015, A Vogel:Topic van de maand

Topic Leen Steyaert - anti-aging

Tegenwoordig gaan zeer veel vrouwen buitenshuis werken. Ze combineren een job met het runnen van een huishouden en een druk sociaal leven. Op zich een positieve evolutie, die je leven verrijkt. Maar wanneer je eenmaal in de overgang komt, kan het moeilijk worden om deze combinatie vol te houden. Je lichaam krijgt namelijk amper de tijd om te wennen aan deze nieuwe levensfase. Ik geef je vandaag enkele tips om de overgang en jouw drukke leven beter te combineren.

Nog niet zo heel lang geleden, werkten vrouwen niet of veel minder dan nu. De vrouw van 2015 is actief en staat volop in het leven. De kans is groot dat je een (fulltime) job combineert met de zorg voor (klein)kinderen, een partner, sociale contacten en allerlei verplichtingen. Het is vanzelfsprekender geworden voor vrouwen om hogere posities in het politieke, wetenschappelijke en zakenleven te bekleden. Een heel verschil met vroeger!

Bovenstaande tekst geeft mooi weer hoe vrouwen vroeger met de overgang omgingen.

In vroeger tijden namen vrouwen de tijd om wijze, goddelijke vrouwen te worden. Net zoals monniken zich terugtrokken in het klooster om de eenzaamheid op te zoeken, gingen ook vrouwen van middelbare leeftijd op zoek naar zichzelf en de goddelijke kracht en energie in zichzelf. Speciaal daarvoor trokken ze zich terug uit de gemeenschap. Ze namen de tijd om de talrijke dromen en momenten dat ze niet konden slapen te overpeinzen.

Ze aanvaardden en omhelsden zelfs de warmteopwellingen en begrepen deze als het verschuiven en veranderen van de energie diep in hun lichaam en ziel. Ze maakten zich los van oude emoties en familiepatronen. Ze voedden hun lichaam met kruiden. In plaats van depressief te worden, verwelkomden ze die donkere dagen als een periode van stilte en afscheid nemen van hun oude ik. Ze rouwden en namen afscheid van hun jongemeisjesjaren en grepen de laatste kans om de wijze oudere vrouw te worden op wie de gemeenschap kon steunen.

(uit: De ontembare vrouw)

Eindelijk op topsnelheid…

Toch blijft het meestal de vrouw die toegevingen doet en vanwege haar gezin kiest voor een lagere positie en deeltijds werk. Tijdens de overgang zie ik hier vaak verandering in komen bij vrouwen in mijn praktijk. Het testosterongehalte in je lichaam stijgt namelijk in deze periode. Nu de zorg voor kinderen en het huishouden voor een stuk wegvalt, krijg je de mogelijkheid om een actiever leven te leiden, in de politiek te stappen of aan sociaal werk te doen. Er komt eindelijk meer tijd en ruimte voor andere dingen! Daardoor word je daadkrachtiger en profileer je jezelf meer in je job dan vroeger.

overgang hedendaagse maatschappij werken

… Of even vaart minderen?

En net dan gooit de overgang roet in het eten… Een groot aantal vrouwen krijgt af te rekenen met klachten als ze in de overgang terechtkomen. Fysieke (zoals opvliegers) én emotionele klachten. Je lichaam dwingt je als het ware om het rustiger aan te doen en emotionele problemen nú aan te pakken.
Net nu je dus rond je 50ste misschien de uitdaging voelt om een nieuw leven op te bouwen (nu je kinderen het huis uit zijn ).

Leren combineren

In het begin is de overgang heel moeilijk te combineren met jouw drukke leven. Je moet wennen aan alle veranderingen die de overgang met zich meebrengt, terwijl de maatschappij wel verwacht dat je op volle snelheid vooruit blijft gaan. Daarom is het erg belangrijk dat je leert hoe je de overgang en je drukke leven kan combineren.
Een eerste stap daarin is leren om ‘neen’ te zeggen. Mét overtuiging! Af en toe voor jezelf kiezen en extra werk of verplichtingen weigeren, is noodzakelijk. De eerste keer zal die ‘neen’ waarschijnlijk niet echt standvastig klinken… en misschien geef je uiteindelijk toch nog toe. Maar je zal merken dat het steeds vlotter gaat om neen te zeggen én voet bij stuk te houden.

Het is daarnaast erg belangrijk dat je ook nu steeds jezelf blijft. Laat je niets opdringen! Geen levensstijl, geen therapie of behandeling, … Niets! Het ware geschenk van de overgang is het recht om in alle vrijheid jezelf te kunnen zijn. Geniet hiervan!

Zo zal je ervaren dat de overgang geen last is maar net een metamorfose. Negeer niet wat er zich fysiek allemaal afspeelt, maar ga eerder op zoek naar de betekenis ervan en naar de positieve invloed die deze periode kan hebben op je relaties en (professionele) ontwikkeling.

Extra tips

•    Glimlach zoveel mogelijk
•    Deel je dag evenwichtig in: 8 uur slapen, 8 uur werken, 8 uur ontspanning
•    Wees dankbaar
•    Laat boosheid en haat los
•    Geniet van de kleine dingen en zoek stilte op
•    Geniet van schoonheid die je vindt in kunst, natuur, kledij, …
•    Leef in het nu. Haal het maximum uit elk moment van de dag
•    Creëer kwali-tijd voor jezelf
•    Doe eens helemaal niets
•    Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden en blijf positief
•    Hou van jezelf
•    Praat over de menopauze
•    Verwen jezelf met een massage of lichaamsverzorging
•    Blijf rustig ademen bij plotse menopauzeverschijnselen
•    Go with the flow
•    Wees positief
•    Kies voor een gezond voedingspatroon met veel  groenten als basis
•    Drink voldoende water en kruidenthee en beperk je koffie- en alcoholinname
•    Wandel elke dag een stukje of minstens 3x per week gedurende 20 minuten
•    Vergeet je partner niet. Voor hem is jouw overgang ook niet altijd gemakkelijk. Betrek hem.
•    Laat je kinderen los
•    Creëer thuis een veilig nest of een kamertje voor jou alleen
•    Kijk minder televisie: het is niet bevorderlijk voor je nachtrust
•    Wees de zaakvoerder van je eigen gezondheid

Comments are closed.