De overgang en je relatie: geen liefde op het eerste gezicht…

Voor sommige vrouwen is de menopauze een heel moeilijke periode, zowel lichamelijk als emotioneel. Veel vrouwen leven echter niet alleen, maar samen met een partner en/of kinderen. Het is goed dat iedereen in haar omgeving weet wat er precies gebeurt als een vrouw in de overgang is. Ook op je relatie heeft de overgang namelijk een groot effect!Het is erg belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan.

Tenzij je geen partner (meer) hebt, beleef je de menopauze binnen een relatie. Je partner merkt ongetwijfeld dat er veranderingen aan de gang zijn in je lichaam. Hij schrikt misschien van een ongenuanceerde  opmerking die je maakt terwijl je ‘normaal’ altijd diplomatisch bent. Of hij is bezorgd als je in de vroege avond al doodmoe bent of ’s nachts badend in het zweet wakker wordt. Mannen geven tijdens de overgang regelmatig aan dat dat hun vrouw vaker geïrriteerd, onredelijk en sneller boos is. Maar ze weten niet hoe ze hiermee om kunnen gaan. Ook voor de man is de overgang daardoor een verwarrende periode. De overgang en je relatie? Geen liefde op het eerste gezicht!

Communicatie vergroot het begrip

Begrip hebben voor elkaar is erg belangrijk binnen een relatie. Tijdens de menopauze is dat niet anders. Al te vaak wordt de overgang beschouwd als iets dat enkel de vrouw aanbelangt. Grotendeels is dat ook zo, maar je mag wel begrip verwachten van je partner. Dit begrip kan uiteraard niet tot in het oneindige gaan, maar er moet wel een sterk wederzijds aanvoelen zijn.
Het is erg belangrijk dat je met je partner praat en hem vertelt wat er in je omgaat. Veel mannen beseffen namelijk niet wat er zich in het lichaam van een vrouw kan afspelen. In het beste geval hebben ze wel eens iets gehoord over opvliegers en stemmingswisselingen, maar doorgaans onderschatten ze de impact van de overgang. Als hij begrijpt wat er in je omgaat, kan hij bepaalde zaken makkelijker plaatsen.

Een goed geïnformeerde partner is geen overbodige luxe. Duidelijke communicatie is essentieel. Mannen zijn niet altijd de beste gesprekspartners als het gaat over lichamelijke of psychische klachten. Gek genoeg zie ik in mijn praktijk wel vaak dat het de man is die zijn vrouw naar de dokter of menopauzeconsulent stuurt.

Nieuwe levensfase

Jammer genoeg zijn er ook mannen die niets over de overgang willen horen omdat ze die vereenzelvigen met ouderdom. Deze mannen zijn uiterst slecht geïnformeerd en begrijpen niet altijd dat dit slechts een fase is in het leven van de vrouw. Een transformatie als het ware: van ‘vruchtbare vrouw’ naar een vrouw die zich geen zorgen meer hoeft te maken dat ze nog zwanger zal worden.
Wanneer een vrouw veel klachten heeft, is het als koppel ook niet altijd gemakkelijk om een positieve focus te behouden. Beter is het om als man te luisteren en vragen te stellen zoals ‘Wat kan ik voor je doen?’ of ‘Hoe vaak voel je je zo?’ dan zelf onmiddellijk, zoals mannen vaak doen, oplossingen aan te reiken. Help je vrouw door haar bv. (huishoudelijke) taken uit handen te nemen, zodat ze het even wat rustiger aan kan doen. Geduld en begrip doen wonderen. Zeker als je weet dat de overgang een proces van jaren is.

Intimiteit en gezondheid

Veel vrouwen hebben in deze fase van hun leven geen zin om aangeraakt te worden. Het is erg belangrijk  om over jullie seksleven te praten en samen andere manieren te zoeken om intimiteit te beleven. Laat elkaar duidelijk merken dat je mekaar nog aantrekkelijk vindt. Snelle opwinding kan vervangen worden door traagheid en tederheid. Het is nu ook hét uitgelezen moment om goed voor je gezondheid te zorgen indien je dat nog niet doet. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen! Steun je partner als ze haar best doet om gezonder te leven. De overgang is een nieuwe kans om samen voor een gezondere levensstijl te kiezen. Met z’n twee gaat dat veel gemakkelijker.
Blijf ook samen dingen doen en toon interesse in elkaar. Heb geen kritiek op eventuele therapieën, workshops of cursussen die je vrouw wil volgen of op hobby’s die ze wil uitoefenen. Ga samen wandelen, fietsen, dansen of kies voor een sport die je samen kunt beoefenen.

Comments are closed.