Frietjes met stoofvlees

Frietjes met stoofvlees

Leen Steyaert

Leen Steyaert, auteur van Oerritme en Stralend door de menopauze, is gezondheidsbegeleider en de eerste Vlaamse menopauzeconsulent. Zij vertelt ons in haar blogposts hoe je natuurlijker én gezonder kan leven, maar wel op maat van de 21ste eeuw.

Jaren werk je in de gezondheidszorg. Je probeert mensen ervan te overtuigen om hun gezondheid zelf in handen te nemen en je hoopt dat mensen zo zichzelf kunnen belonen door een veel betere garantie te hebben om hun gezondheid  te behouden. Veel mensen zijn verknocht aan hun traditioneel voedingspatroon en krijgen het al benauwd als ze er aan denken om überhaupt iets te veranderen.

Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat er een systeem in onze gezondheidszorg moet kunnen ontwikkeld worden die de mensen stimuleert om eerder te kiezen om 10 kg af te slanken dan een pilletje te nemen voor de bloeddruk.  Er worden jaarlijks 12.000 menselijke magen/darmen verkleind om obesitas  te “genezen” maar er is pas terugbetaling van het ziekenfonds voorzien als je bmi 40 is. Mensen worden naar huis gestuurd om nog wat kilo’s aan te komen om zo een terugbetaling te kunnen verwerven. Toch wel de omgekeerde wereld. Op termijn zou het de gemeenschap minder kosten omdat aandoeningen gelinkt aan obesitas zouden dalen. De resultaten zijn veeleer dikwijls niet hetgeen verwacht wordt. Veel mensen slanken minder af dan ze zouden moeten en veranderen weinig aan hun voedingsgewoonten. In plaats van vlees en rauwe en gestoomde groenten eten ze voedingsmiddelen zoals pudding en fruitsappen  omdat ze met een gastric bypass soms geen vlees of vis meer kunnen verteren .

Ik was blij met het artikel van Catherine Ongenae, oorlog in de keuken, waarin ze in haar betoog een aantal journalisten aanklaagt die de laatste tijd bepaalde voedselgroepen zoals de superfoods en bepaalde mensen die ze durven te eten beschimpen. Ach ja, grootmoeders kookpot doet het hier in België nog altijd goed dankzij Jeroen Meus en terecht indien ze nog echt wordt toegepast, de overmatige boter en room eruit gelaten. Heerlijk lang getrokken bouillons van verse runder- en kippenbeenderen met groenten en kruiden zullen niet alleen je immuniteit stimuleren maar je ook de nodige collageen bezorgen voor de versteviging van je bindweefsel en huid. Vers geplukte aardbeien of groenten uit “den hof” en stoofvlees van de koe uit de stal: daar kunnen we nog eens van dromen. Zondagavond staan de frituren hier in het dorp  vol met mensen die aanschuiven voor lekkere(?) frietjes met stoofpot uit blik. Liever een uur aanschuiven dan op 20 minuten een gezonde maaltijd klaar te maken.

Het is een kwestie van organiseren en van het willen anders doen. En een frietje mag al eens op het menu staan, maar de vraag is: hoe dikwijls doen we dit? Ook al willen we het soms anders, de voedingsindustrie verleidt ons dagelijks met beloftes hoe je gelukkig wordt van blikjes soep en chocolade repen. Laat dit geen excuus zijn. Wacht niet lieve mensen tot je ziek bent. Veel van onze moderne ziekten zijn te voorkomen door zelf actie te nemen. Maar een mens is van nature lui en gemakkelijk. Onderzoek wees uit dat ook apen pas beginnen rond te lopen op 2 poten als ze honger hebben. Waarom zouden we bewegen als alles in de supermarkt op ons ligt te wachten?

Heerlijke klaargemaakte gerechten vers van de fabriek, nu ja vers, aluminiumbakjes vacuüm verpakt dat nog lekker smaakt na een week? U liever dan ik. Geef mij maar verse groenten van de markt of de biowinkel. Tien minuutjes in de stomer, een lekker stukje verse vis erbij , een salade met pijnboompitjes en olijven, en als toetje een appel in de oven met wat kaneel! Heerlijk!

Comments are closed.